Kiropraktorhögskolan

Skandinaviska Kiropraktorhögskolan i Solna har utbildat kiropraktorer sedan 1983 och är idag Skandinaviens största och äldsta kiropraktiska institution. Kiropraktorprogrammet i Stockholm är en femårig heltidsutbildning. Här varvas praktisk träning med teoretisk kunskap. Som det ser ut nu, så är det en stor brist på kiropraktorer och kommer att vara i flera år framöver. Detta är ett yrke med stora framtidsutsikter att få ett jobb direkt efter utbildning.

Under utbildningen till kiropraktor, så läser man en mängd olika ämnen. Dessa består bland annat av anatomi, fysiologi, idrottsmedicin och näringsfysiologi. Under årskurs 5 och 6 får man sedan praktisera dessa kunskaper på den patientkliniken som högskolan har. Utbildningen till kiropraktor är legitimationsgrundande.

Skandinaviska Kiropraktorhögskolan jobbar utifrån den kiropraktiska inriktningen, Diversified-modellen.

Som student hos Kiropraktorhögskolan studerar du i fem år och undervisningen består av föreläsningar, seminarier, laborationer, grupparbeten, inlämningsuppgifter, redovisningar och praktiskt arbete. Alla lärare vid denna skola är legitimerade kiropraktorer.

Att studera till kiropraktor passar dig som gillar människor så väl som kroppen. Efter utbildningen är det relativt enkelt att få jobb och du kan till och med starta eget. Du kan även jobba med företagshälsovård, inom primärvårds rehab eller jobba på ett sjukhus.

För att kunna söka till kiropraktorutbildningen behöver du ha grundläggande behörighet samt särskild behörighet avseende:

  • Kemi 1, Fysik 1 och Biologi 1 (eller Naturvetenskap 2)
  • Matematik 3

Tidigare erfarenhet från sjukvård, idrottsledarutbildning samt terapeutyrken är meriterande.

Om du inte uppfyller kraven på särskild behörighet finns möjlighet att komplettera dina betyg med hjälp av skolans naturvetenskapliga baskurser.

Kursavgiften är 82 000 SEK per läsår för dig som börjar studera VT 2017. Avgiften betalas per läsår. Vid termins- och månadsbetalning tillkommer extra avgift.

Utbildningen är studiemedelberättigad hos CSN och man kan även ta ett extra merkostnadslån som täcker större delen av kursavgiften.

Vad är kiropraktik?

Ordet kiropraktik kommer från grekiskan ”cheiro” och ”praktikos”, och översätter man det fritt så betyder det att göra för hand. Att jobba inom
kiropraktik innebär att man använder sig av diagnostik, behandling, rehabilitering och förebyggande av funktionsstörningar och smärttillstånd i rörelseapparaten med fokus på rygg och nacke. En kiropraktor jobbar allra främst med att justera ryggen. Behövs muskulära behandlingar är det en naprapat man går till.

En kiropraktor jobbar utifrån den biopsykosociala modellen. För att ställa diagnos så används manuella undersökningsmetoder. Först efter det kan behandling påbörjas. En kiropraktor kan använda sig av HVLA-manipulation som ökar rörelseförmågan och minskar patientens smärta. Detta är en form av ledmanipulation med hög hastighet och låg amplitud.  Att utföra den sker med en hastighet som är kontrollerad och med rörelse och kraft för att öka rörligheten i leden. Det ger dig ett förändrat rörelsemönster och minskad smärta.

En kiropraktor kan behandla besvär och skador som orsakas av störningar i leder, muskler och nervsystem. Detta kan bland annat innebära molande ryggvärk, ryggskott, ischias, nacksmärta, Tennisarmbåge, whiplashskada, huvudvärk, smärta och stelhet kring axlar och skuldror, diskproblem, domningar/stickningar och smärta i armar, ben och höft.

Varför ska du studera på kiropraktorhögskolan?

Den utbildning du får vid Skandinaviska Kiropraktorhögskolan är utformad för skandinavisk sjuk- och hälsovård. Merparten av utbildningen är på svenska och anpassad till svens vårdkultur. Redan under den tid du utbildar dig på denna skola kan du börja skapa kontakter då du kommer att komma i kontakt med olika läkare, vårdpersonal och sjukgymnaster. Dessa är det stor möjlighet att samarbeta med efter att du är klar med din utbildning. Att bli kiropraktor är även bra då de finns en stor efterfrågan efter utbildade och legitimerade kiropraktorer. Det är även bra betalt! Dessutom gör du stora skillnader för många människor och du får ett jobb som är mycket varierat.

En nyutexaminerad kiropraktor har lätt att få jobb, bra betalt och stor frihet att starta egen verksamhet. De har även goda möjligheter till att göra en internationell karriär.

Som kiropraktor kan du välja var du vill jobba någonstans. Du kan jobba på en privat klinik, som anställd, i egen regi, inom företagshälsovården, på vårdcentraler eller sjukhus. Som kiropraktor kan du även inrikta dig på ett eller flera specialområden om du vill. Det finns idag många som jobbar med rehabilitering eller idrottsmedicin.

En legitimerad kiropraktor har stora möjligheter att göra internationell karriär och det beror på att kiropraktiken är idag den tredje största primärvårdsgruppen i västvärlden, näst efter läkare och tandläkare.