Jobba efter din vårdutbildning

När du är färdigutbildad så är det dags att ta klivet ut på arbetsmarknaden. Inom vissa vårdyrken är det enklare att få jobb än andra, men det är tydligt att de allra flesta vårdyrken är välbehövliga.

Inom vården ser vi även att det finns några av Sveriges vanligaste yrken. Den största gruppen är undersköterskor inom hemtjänst, hemsjukvård och äldreboenden med cirka 138 000 anställda. Det är också en yrkesgrupp som är mycket kvinnodominerad, med 92 procent kvinnor. Dock är det en brist på till exempel sjuksköterskor. Både de som har en grundutbildning och de som är specialistutbildade. Även inom tandvården så är det stor brist på tandhygienister och tandsköterskor. Så är du ute efter att välja ett yrke, där du tror att det finns störst chans till jobb så är detta några av dem.

 jobba som undersköterska eller sjuksköterskaAtt jobba som undersköterska eller sjuksköterska gör att man blir som en livsnerv i vård-Sverige. Dessa yrken är mycket mångfacetterade och de har en mängd olika jobbmöjligheter. Dessa yrken har dock något gemensamt och det är att alla vill jobba med människor.

Undersköterska blir du enklast genom vård och omsorgsprogrammet vid gymnasiet, eller så går du en motsvarande sådan utbildning vid Komvux. Dock är det stor skillnad på olika arbetsplatser vad du kommer att jobba med som undersköterska.

Sjuksköterska blir du enklast genom att få sjuksköterskeutbildningen på högskola eller universitet. Den är 3 år lång och den kan byggas på med ytterligare utbildningar.