Vårdutbildningar i Uppsala

Vård och omsorg utbildning

Har du länge funderat på att plugga en vårdutbildning i Uppsala? Det finns idag flera sätt att gå tillväga. Om du redan i tidig ålder vet med dig att det är vård och omsorg du vill syssla med, så kan du börja med att söka rätt gymnasieskola. Om du kommer på senare i livet att du vill ändra inriktning så finns det Komvux, KY-utbildningar och Uppsala Universitet.

När det gäller utbildningar på Komvux i Uppsala så finns KompetensUtvecklingsInstitutet att vända dig till. Här hittar du dels vård och omsorgsutbildningen, som leder till yrken inom vården. Efter avklarade 1400 poäng kan du jobba som undersköterska, boendestödjare eller skötare inom psykiatrin. Denna utbildning passar även om du redan arbetar inom vården och vill komplettera dina kunskaper. Inom denna utbildning så kan du välja en inriktning beroende på vad du senare vill jobba med.

KY och YH erbjuder en mängd olika kurser och utbildningar inom vården. Du kan läsa till att bli medicinsk sekreterare, steriltekniker, tandsköterska och mycket mer,

Uppsala Universitet erbjuder en mängd olika utbildningar inom vården. Det är hit du ska söka dig om du vill bli sjuksköterska, barnmorska, logoped, fysioterapeut, dietist eller om du vill plugga specialistvård. Vill du bli kiropraktor så finns det en egen skola för det, som heter kiropraktorhögskolan. Denna ligger då inte i Uppsala utan i Solna.

Om du känner att du vill hjälpa människor som är sjuka eller behöver vård så är det bra att satsa på en vårdutbildning av något slag. Det kan vara allt från att plugga till läkare på universitet, ta en kort kurs inom Komvux eller att gå en YH- eller KY-utbildning som utbildar dig till att ta en mer administrativ roll inom vården.

Det finns en del andra saker att tänka på inför att börja plugga. Dels inom vilket yrke du har tänkt dig. Vad är det som är viktigt? Vill du garanteras ett jobb direkt efter avslutade studier till exempel? Idag finns det flera yrken där det är brist på personal, så dessa är då lämpliga. Annat att tänka över är om du har rätt behörigheter. Detta gäller främst universitetsutbildningar. Om du saknar vissa ämnen så kan du läsa in dem på Komvux innan du söker dig vidare. En del av dem går även att söka undantag eller reell kompetens för. Mer information om sådana saker finns oftast under varje utbildning. Både vad du ska ha för behörighet så väl som hur du går till väga för att söka.

Vi är glada att du har hittat hit, till vår sida, och hoppas att du med denna sida ska kunna få den information du behöver för att kunna tas steget och börja studera till något vårdyrke som du länge funderat över.